A drogfüggőség a rabszolgaság egyik új formája, amely az embert és a társadalmat sújtja. Ferenc pápa ezt hangsúlyozta csütörtökön délben, amikor fogadta a Vatikánban a Pápai Tudományos Akadémia által szervezett nemzetközi drogellenes konferencia résztvevőit. A kétnapos tanácskozás témája: „Narkotikumok: a világ e csapásának problémái és megoldásai”. Mintegy hatvan szakértő: egyetemi tanárok, kutatók, orvosok, jogászok, ENSZ-küldöttek és a civil társadalom képviselői vitatták meg azt, hogyan lehet szembenézni a növekvő jelenséggel. Ma a világon közel 250 millió ember él, aki már használt kábítószert.

Minden drogfüggőnek megvan a személyes története

Ferenc pápa arra buzdította a konferencia résztvevőit, hogy folytassák munkájukat a szenvedők megsegítésére. A drog egy seb társadalmunkon, olyan hálózat, mely sok embert csapdába ejt. Az áldozatok elveszítik szabadságukat ennek az új rabszolgaságnak a következtében, mely a kémiai szerektől való függőség. Nyilvánvaló, hogy nem egyetlen kiváltó oka van annak, ha valaki a kábítószer áldozatául esik. Sok tényező közrejátszik ebben: a család hiánya, a társadalmi nyomás, a kábítószer-kereskedők propagandája, az új élmények kipróbálásának vágya. Minden drogfüggőnek megvan a saját személyes története, amit meg kell hallgatni, meg kell érteni, szeretni kell és amennyire lehet gyógyítani és megtisztítani – mondta beszédében a pápa.

Nem lehetünk igazságtalanok, hogy elromlott tárgyként vagy eszközként kezeljük a drogfüggőket, mert minden személy értékét és méltóságát tiszteletben kell tartani ahhoz, hogy rehabilitáljuk őket.

A maffia megöli azokat, akik a kábítószer rabsága ellen küzdenek

A kábítószer-kereskedők és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén a pápa sürgeti a korrupció illetve a pénzmosás köreinek ellenőrzését, a legegyszerűbb drogterjesztőktől a nagystílű pénzmosás különböző formáiig, melyek a pénzügyi tőkében és a bankokban fészkelnek. Ferenc pápa elmondta, hogy Kolumbiában, mely 30 éve tranzit ország volt, aztán drogfogyasztóként és –terjesztőként volt ismert, ma már komoly munka folyik. De amikor fel akarjuk göngyölíteni a terjesztői hálózatot, mindig egy hatbetűs szóval találjuk szembe magunkat: maffia, mely azokat is megöli, akik a kábítószer rabsága ellen küzdenek – fogalmazott a Szentatya.

A legjobb megelőzés a nevelés

Emellett szükség van szociális programokra is az egészség, a családtámogatás és főként a nevelés terén. A teljes körű emberi fejlesztés a legfontosabb, hogy ezáltal a személyek képesek legyenek helyes döntéseket hozni. Ez a legjobb megelőzés. Az államok pedig hozzanak olyan törvényeket, amelyek segítik a kábítószerfüggők teljes rehabilitációját. Nehéz küzdelem ez, főleg amikor valaki vállalja az arcát és fenyegetéseket kap, de az egész emberi család megvédéséről van szó – mondta még Ferenc pápa a drogellenes konferencia résztvevőinek.

 

forrás:

http://hu.radiovaticana.va/news/2016/11/25/ferenc_p%C3%A1pa_a_drogkereskedelemr%C5%91l/1274722

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük