“Amint hallottuk, Szent Pál az efezusiakat arra inti, hogy Krisztus tanítása szerint éljenek: „Ha valóban őrá hallgattatok és megtanultátok, hogy Jézusban van az igazság… vessétek le a régi embert, akit a megtévesztő kívánság romlásba dönt. Újuljatok meg lélekben és érzületben, s öltsétek magatokra az új embert, aki az Istenhez hasonlóvá alkotott, megigazult és valóban szent teremtmény”.[1] Ezek a pogányságból éppen megtért keresztényekhez intézett szavak ma is időszerűek, a ma emberére is érvényesek. A keresztény élet abból a folytonos elkötelezettségből áll, hogy levetjük a régi embert, akit az eredeti bűn tart fogva: „a test kívánsága, a szemek kívánsága és az élet kevélysége” …

Kedves magyar hívek, az Evangélium titeket is új emberekké és új nemzetté tett. „Öltsétek magatokra az új embert!”, úgy ahogy ezt ezer éve őseitek tették, amikor Szent István vezetésével megtértek a pogányságból! Jól ismeritek hazátok történelmét, és tudjátok, mennyi veszély fenyegette hosszú történelme során.
A nemes magyar nép, mindennel dacolva, hűséges maradt, mert a döntő pillanatokban, még a nagy tragédiák közepette is, sikerült megújulnia a hitben és a keresztény életben. Nem hiányoztak a prófétai személyiségek, akik segítették testvéreiket, hogy „levessék a régi embert”. Különleges szeretettel említsük meg most azokat, akik életük feláldozásával tettek tanúságot Krisztusról és Evangéliumáról.

forrás:
http://uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=283

ii_janos_pal_terez_anya

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük